Suomessa kylmä ilmasto asettaa tiettyjä rajoituksia urheilulajien ja ulkoliikunnan harrastamiselle. Tämä ei tarkoita sitä, että talvella viihtyisimme vain sisätiloissa, sillä monet suositut urheilulajit maassamme tapahtuvat pakkassäässä talvisin. Seikkailu-urheilussa ja retkeilyssä on nähtävissä maassamme jopa uutta buumia, kun ihmiset kaipaavat betonikaupungeista ja konttoreista edes hetkeksi luonnon helmaan.
Ihmiset haluavat nyt erilaisia kokemuksia
Kauas on tultu niistä päivistä, kun iso osa lapsista ja aikuisista harrasti hiihtoa. Vuosien saatossa lajien kirjo on kasvanut ja ihmiset haluavat jatkavasti erilaisia liikuntakokemuksia. Tämän myötä myös erilaisten urheilulajien määrä on kasvanut, mikä voidaan havaita myös vedonlyönnistä. Esimerkiksi kotimainen parhaat vedonlyöntisivustot pitää nykyisin sisällään myös urheilulajeja, kuten curling, darts, melonta ja surffaus. Euteller vedonlyönti kertookin osaltaan siitä diversiteetistä, jota urheilun harrastamiseen nykyisin liittyy.
Euteller vedonlyöntisivustot tarjoavat keinon nauttia urheiluun liittyvästä vedonlyönnistä, mutta todennäköisesti liikunnasta saa vielä enemmän harrastamalla sitä itse, ja vieläpä ulkoilmassa. Monet tutkimukset tietysti osoittavat, että liikunta on ihmiselle monessakin mielessä hyväksi, mutta joissakin tutkimuksissa on voitu myös havaita, että paljon ulkona ja luonnossa liikkuvat ovat keskimäärin muita onnellisempia. Monet kaupungissa asuvat suomalaisetkin ovat heränneet ulkoilun merkityksestä, ja retkeilyreiteillä on ollut tavallista enemmän kuhinaa viime vuosina.
Retkeily on nyt trendikästä
Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat nyt niin suosittuja Suomessa, että voidaan puhua jopa trendistä. Trendiä on ollut osaltaan luomassa myös sosiaalisen median vaikuttajat, joiden videoista moni saa kipinän lähteä luontoon retkeilemään ja juomaan retkikahvit itsesytytetyn nuotion ääressä.
Luonnonrauha, maisemien kauneus ja hiljaisuus tarjoavat täydellisen vastapainon hektiselle arjelle ja digitaalisen maailman ylikuormitukselle. Suomen kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet ovat avainasemassa tämän trendin tukemisessa, ja tarjoavat merkittyjä polkuja, levähdyspaikkoja ja luonto-oppaita, jotka tekevät luonnossa liikkumisesta mahdollista käytännössä kaikille kansalaisille.
Moni suomalainen onkin löytänyt uudelleen yhteyden luontoon, mikä osaltaan ruokkii lajin suosiota entisestään. Moni kertoo onnistuista retkistään ystävilleen, jolloin yhä useampi kiinnostuu lajista. Retkeily voi kuitenkin olla varsinkin talvisin vaarallista, joten tämäkin harrastus on hyvä aloittaa maltilla ja nostaa vaikeusastetta vasta taitojen kerryttyä.
Teknologian hyödyntäminen ulkoliikunnassa
Ulkona liikkumisen ei tarvitse tarkoittaa kaikesta teknologiasta luopumista, sillä teknologia voi myös omalta osaltaan helpottaa seikkailu-urheilussa ja muussa ulkona tapahtuvassa liikunnassa. Teknologian hyödyntäminen avaa uusia mahdollisuuksia harrastajille kasvattaa omaa suorituskykyä, turvallisuutta ja liikunnan tarjoamaa nautintoa.
GPS-kellot ja sovellukset ja muut älykkäät laitteet tarjoavat reittiohjeita, seuraavat suorituskykyä ja mittaavat liikkujan terveystietoja reaaliajassa. Tämä auttaa urheilijoita ja retkeilijöitä asettamaan tavoitteita ja seuraamaan edistymistä. Voidaan myös mainita uudet älyvaatteet, jotka säätävät lämpötilaa ja hengittävät normaaleja vaatteita paremmin. Nämä mahdollistavat sopivan ruumiinlämmön Suomen ankarissa sääolosuhteissakin.
Droonit ja erilaiset action-kamerat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisia tapoja ikuistaa seikkailuja luonnossa. Nämä saavat uudet urheilulajit näyttämään entistäkin hienommilta, mikä varmasti lisää myös seikkailu-urheilun harrastajien määrää entisestään. Uutta teknologiaa ei kannata vieroksua, sillä pyristely teknologian ja maailman kehittymistä vastaan ei auta mitään. Tällä hetkellä voidaan nähdä esimerkiksi, miten kryptovaluutat valtaavat maailmaa ja miten tekoäly ja big data muuttavat tapaamme tehdä töitä.
Hyinen sää sisältää yllättäviä etuja
Talviurheilu ja ulkoliikunta kylmässä tarjoavat yllättäviä terveysvaikutuksia, jotka liittyvät sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin. Suomessa suosittuja talvisia seikkailu-urheilulajeja ovat muun muassa hiihto, luistelu ja lumikenkäily, jotka kaikki edistävät sydämen terveyttä, kestävyyttä ja lihaskuntoa. Kylmässä tapahtuva liikunta tehostaa myös kalorien kulutusta, sillä keho joutuu työskentelemään kovemmin lämmön ylläpitämiseksi, joten talviurheilu sopii myös laihduttajille. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että säännöllinen ulkoliikunta talvella voi parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja vähentää flunssaan sairastumista.
Psyykkiset hyödyt ovat puolestaan niin ikään merkittäviä. Luonnossa liikkuminen vähentää tunnetusti stressiä, parantaa mielialaa ja lisää mielihyvää tuottavien hormonien tuotantoa. Moni kokee myös unen laadun parantuvan ulkona liikkumisen jälkeen ja suosittuun avantouimiseenkin liitetään erilaisia terveyshyötyjä. Suomen talvi tarjoaa siis erinomaisen ympäristön terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, mutta on myös syytä muistaa, että esimerkiksi väärinpukeutuneena talviliikunta voi olla terveydelle myös vaarallista.
Seikkailu-urheilun potentiaali matkailualalla
Puhuttaessa seikkailu-urheilusta Suomessa, ei voida myöskään tämän potentiaalia matkailualalla. Ulkoaktiviteetit houkuttelevat matkailijoita ympäri maailman nauttimaan ainutlaatuisesta arktisesta luonnosta varsinkin lappiin. Lapin taloudelle tämä merkitsee arvokasta tulonlähdettä ja myös työllistäjää. Husky- ja porosafarit sekä jääkiipeily ovat ainutlaatuisia kokemuksia, jotka tarjoavat kansainvälisille matkustajille aivan ainutlaatuisia kokemuksia ja maisemia. Jo laskettelu ja lumilautailu laskettelukeskuksissa ovat matkailussa yhä potentiaali, jota ei ole mitattu koko maassa vielä täyteen mittaansa.
Yksi tekijä on myös seikkailu-urheilun ja ulkoliikunnan hyödyntäminen matkailun kesäsesongissa. Runsas itikkainen lappi ei ehkä ole keskikesällä paras mahdollinen matkailukohde ulkomaalaisille sen enempää kuin suomalaisillekaan, mutta kevätaurinko ja syksyn ruska ovat jo aivan toisenlaisia tarinoita. Ulkoliikunnan ja seikkailu-urheilun ympärille rakennettu matkailu voi olla arvokas resurssi Lapin taloudelliselle kehitykselle ja elinvoimaisuudelle.