painoindeksi laskuri

Selvitä painoindeksisi helposti uuden painoindeksi laskurin avulla (BMI - Body Mass Index)

BMI, eli kehon massaindeksi, on yleisesti käytetty mittari kehon rasvaprosentin arvioimiseen pituuden ja painon perusteella. Viime aikoina on kehitetty uusi kaava BMI:n laskemiseen, joka ottaa huomioon myös vyötärönympäryksen ja sukupuolen.

Jos haluat laskea uuden BMI:n, sinun tarvitsee tietää pituutesi, painosi, vyötärönympäryksesi, sukupuolesi ja painoindeksi laskuri hoitaa luotettavasti loput. Uusi kaava antaa tarkemman arvion kehon rasvaprosentista kuin perinteinen BMI-kaava, joka ei ota huomioon rasvan jakautumista kehossa.

Sukupuoli
Ikä
Pituus
cm
Paino
kg
Lantio
cm

Painoindeksi taulukko

Sairaalloinen alipaino0 – 14,9
Merkittävä alipaino15 – 17,9
Lievä alipaino18 – 18,9
Normaali paino19 – 24,9
Lievä ylipaino25,0 – 29,9
Merkittävä ylipaino30,0 – 34,9
Vaikea ylipaino35,0 – 39,9
Sairaalloinen ylipaino40,0 tai enemmän

BAI (body adiposity index) - Naisilla

Ikä 

Alipaino

Hyvä

Ylinpaino

Liikalihava

20 – 39

Alle 21%

21% – 33%

Yli 33%

Yli 39%

40 – 59

Alla 23%

23% – 3%

Yli 35%

Yli 41%

60 – 79

Alle 25%

25% – 38%

Yli 38%

Yli 43%

 

BAI (body adiposity index) - Miehlillä

 

Ikä 

Alipaino

Hyvä

Ylipaino

Liikalihava

20 – 39

Alle 8%

8% – 21%

Yli 21%

Yli 26%

40 – 59

Alle 11%

11% – 23%

Yli 23%

Yli 29%

60 – 79

Alle 13%

13% – 25%

Yli 25%

Yli 31%

 

BMI uusi kaava vs. vanha kaava

BMI:n laskukaavaa on kuitenkin kehitetty vuosien varrella, ja nykyään käytössä on uusi kaava, joka ottaa huomioon enemmän tekijöitä kuin vanha kaava.

Vanha kaava lasketaan jakamalla paino (kiloina) pituuden neliöllä (metreinä). Uusi kaava ottaa huomioon myös vyötärönympäryksen ja sukupuolen, joka antaa tarkemman kuvan kehon rasvaprosentista. Uuden kaavan mukaan miehillä, joilla on vyötärönympärys yli 102 cm ja naisilla yli 88 cm, on suurempi terveysriski kuin niillä, joiden vyötärönympärys on pienempi.

Painoindeksi laskuri on kätevä apuväline oman painoindeksin arvioimiseen. Pelkkä paino ei nimittäin kerro koko totuutta ylipainosta, sillä ihmisten pituudet vaihtelevat. Painoindeksi ottaa huomioon sekä painon että pituuden, jolloin saadaan tarkempi kuva henkilön painon terveysriskeistä. BMI, eli Body Mass Index, on painoindeksin lyhenne ja maailmanlaajuisesti käytetty mittari ylipainon ja lihavuuden määrittelyyn. Ylipaino voi lisätä useiden sairauksien, kuten diabeteksen ja sydänsairauksien, riskiä. Siksi on tärkeää seurata omaa painoindeksiään ja tarvittaessa tehdä elämäntapamuutoksia terveellisen painon ylläpitämiseksi. Painoindeksi laskuri auttaa sinua tekemään tämän helposti ja nopeasti.

BMI vanha kaava - Miten lasketaan painoindeksi?

Painoindeksin laskeminen on yksinkertainen tapa arvioida, onko henkilön paino sopiva hänen pituuteensa nähden. Painoindeksi lasketaan jakamalla henkilön paino pituuden neliöllä. Tämä tarkoittaa sitä, että pituus mitataan metreissä ja kerrotaan itsellään. Esimerkiksi 174-senttisen henkilön pituus neliöllä on 3,0276.

Sitten paino jaetaan pituuden neliöllä. Esimerkiksi 77-kiloisen henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti:

77 / 3,0276 = 25,38

Tämä tarkoittaa, että 174-senttisen ja 77-kiloisen henkilön painoindeksi on 25,38. Tämä arvo on normaalin painon alueella, joka on yleensä välillä 18,5–24,9.

painoindeksi laskuri eli bmi laskin auttaa sinua painonhallinnassa

Painoindeksiä voidaan laskea myös käyttämällä painoindeksi laskuria. Painoindeksi laskuri tekee yllä mainitun laskutoimituksen automaattisesti, mikä helpottaa laskemista ja antaa nopean tuloksen.

Painoindeksin avulla voidaan arvioida, onko henkilöllä normaali paino, alipaino vai ylipaino. Jos painoindeksi on yli 30, henkilöllä on merkittävästi liikaa painoa, mikä lisää sairastumisriskiä. Tällöin kannattaa hakea apua painonhallinnan ammattilaiselta.

Painoindeksiä voidaan käyttää aikuisilla, ja se antaa yleisen arvion painon sopivuudesta. Lasten painoindeksiä laskettaessa huomioidaan lapsen ikä, koska lasten kehon suhteet ovat erilaiset kuin aikuisilla.

Yhteenvetona, painoindeksi lasketaan jakamalla henkilön paino pituuden neliöllä. Painoindeksin avulla voidaan arvioida, onko henkilöllä normaali paino, alipaino vai ylipaino. Painoindeksi laskuria käyttämällä laskeminen on helppoa ja nopeaa.

Painoindeksi laskurin tuloksien tulkitseminen

Terveen painon määrittely painoindeksin avulla on yksi yleisimmistä tavoista arvioida henkilön terveysriskejä. Painoindeksi (BMI) on yksinkertainen mittari, joka perustuu henkilön painoon ja pituuteen. Se on helppo laskea käyttämällä painoindeksi laskuria tai painoindeksi kaaviota.

Sairaalloinen alipaino on alle 15,0, mikä tarkoittaa, että painosi on liian alhainen ja se voi aiheuttaa terveysriskejä. Merkittävä alipaino on 15–17,9, mikä tarkoittaa, että painosi on edelleen liian alhainen, mutta terveysriskit ovat lievempiä. Lievä alipaino on 18–18,9, mikä tarkoittaa, että painosi on hieman alhaisempi kuin normaali.

Normaali paino on välillä 19–24,9, mikä tarkoittaa, että painosi on terveellisellä alueella. Lievä ylipaino on välillä 25,0–29,9, mikä tarkoittaa, että painosi on hieman korkeampi kuin normaali. Merkittävä ylipaino on välillä 30,0–34,9, mikä tarkoittaa, että painosi on huomattavasti korkeampi kuin normaali ja terveysriskit ovat suuremmat.

Vaikea ylipaino on välillä 35,0–39,9, mikä tarkoittaa, että painosi on erittäin korkea ja terveysriskit ovat vakavia. Sairaalloinen ylipaino on 40,0 tai enemmän, mikä tarkoittaa, että painosi on erittäin korkea ja terveysriskit ovat erittäin suuret.

Painoindeksin lisäksi huomioitavia mittareita

On tärkeää huomioida, että painoindeksi ei ole ainoa mittari, jolla voidaan arvioida henkilön terveydentilaa. Painoindeksi ei ota huomioon muita tekijöitä, kuten lihasten määrää tai kehon rasvaprosenttia. Tämän vuoksi onkin tärkeää käyttää muitakin mittareita, kuten vyötärönympäryksen mittausta, verenpaineen seurantaa ja verikokeita. Näiden mittareiden yhdistelmä antaa paremman kuvan henkilön terveydentilasta.

Vyötärönympäryksen mittaus on erittäin tärkeä mittari, joka kertoo kehon rasvan jakautumisesta. Liian suuri vyötärönympärys on yhteydessä moniin terveysriskeihin, kuten diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Siksi vyötärönympäryksen mittaus on erittäin tärkeää erityisesti ylipainoisille henkilöille.

Verenpaineen seuranta on myös tärkeää terveyden kannalta. Korkea verenpaine voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia ja aivohalvauksia. Verenpaineen mittaus on helppoa ja nopeaa, ja se tulisi tehdä säännöllisesti.

Verikokeet voivat antaa arvokasta tietoa henkilön terveydentilasta. Verikokeilla voidaan esimerkiksi mitata verensokeri-, kolesteroli- ja kilpirauhasarvoja. Nämä arvot voivat antaa tärkeää tietoa mahdollisista terveysriskeistä ja auttaa ennaltaehkäisemään sairauksia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että painoindeksi on tärkeä mittari henkilön terveyden arvioimiseksi, mutta se ei ole ainoa mittari. Muiden mittareiden, kuten vyötärönympäryksen mittauksen, verenpaineen seurannan ja verikokeiden avulla saadaan kokonaisvaltaisempi kuva henkilön terveydentilasta.

Painoindeksi ikääntyvillä ihmisillä

Painoindeksi on yksi tärkeimmistä mittareista, joita käytetään määrittämään henkilön yleinen terveydentila ja riski sairastua tiettyihin sairauksiin. Erityisesti iäkkäillä ihmisillä, painoindeksiin kiinnitetään huomiota, sillä painonhallinta on avainasemassa hyvän terveyden ylläpidossa. Yli 60-vuotiaiden naisten painoindeksi on tärkeä mittari, joka auttaa arvioimaan heidän terveydentilaansa. Yli 60-vuotiailla henkilöillä on yleensä hidastunut aineenvaihdunta, mikä tarkoittaa sitä, että painonhallinta voi olla haastavampaa.

Yli 70-vuotiaiden henkilöiden painoindeksiä tulee seurata tarkasti, sillä heillä on suurempi riski sairastua moniin eri sairauksiin, kuten diabetekseen, sydänsairauksiin ja muihin ikääntymiseen liittyviin sairauksiin. Painoindeksi laskuri on helppo ja nopea tapa laskea oma painoindeksi. Laskuri antaa arvion painoindeksistä, joka auttaa seuraamaan omaa terveydentilaa ja tarkkailemaan painonhallintaa.

On tärkeää, että yli 60-vuotiaat ihmiset pitävät painonsa terveellisellä tasolla ja ylläpitävät aktiivista elämäntapaa. Tämä auttaa ehkäisemään monia sairauksia ja ylläpitämään hyvää terveyttä iän karttuessa.

Lasten ja nuorten painoindeksi

Lapsen ylipaino on kasvava huolenaihe maailmanlaajuisesti ja on tärkeää seurata lapsen painoa estääkseen heitä lihavuudelta. Lapsen painon arviointi pelkästään visuaalisesti voi olla haastavaa. Tutkimukset osoittavat, että yli puolet ylipainoisten 5-vuotiaiden lasten vanhemmista arvioi lapsensa painon virheellisesti normaalipainoiseksi. 11-vuotiaiden lasten painon arviointi oli vastaavasti riittämätöntä, ja lähes puolet vanhemmista uskoi lapsensa olevan normaalipainoinen. Lapsen paino voidaan muuntaa kehon painoindeksin (BMI) pisteiksi käyttämällä paino- ja pituusmittauksia, jotka voivat osoittaa, onko lapsi alipainoinen, normaalipainoinen, ylipainoinen vai lihava.

Lapsen painoindeksin laskeminen

Lapsen painoindeksin laskeminen on samanlaista kuin aikuisten painoindeksin laskeminen. Kuitenkin BMI-pisteet eivät ole vertailukelpoisia aikuisten kanssa, koska lapsen kehon suhteet ovat erilaisia kuin aikuisilla ja ne muuttuvat ajan myötä, kun he kasvavat. Siksi lapsen painon arvioinnissa tulisi käyttää aikuisten BMI:tä vastaavaa painoindeksiä (ISO-BMI). Tämä BMI on mukautettu lapsen iän mukaan, mikä tekee siitä tarkemman lapsille 

Lapsen painoindeksin laskurin käyttö

Lapsen BMI:n laskemiseen voidaan käyttää ISO-BMI-laskuria. Laskuri voi arvioida sekä alipainoisten että ylipainoisten lasten painoa. ISO-BMI heijastaa lapsen kehon rasvaprosenttia ja sitä käytetään 2-18-vuotiaille lapsille.

Painoindeksipisteiden ymmärtäminen

Painoindeksipisteitä käytetään osoittamaan, onko lapsi alipainoinen, normaalipainoinen, ylipainoinen vai lihava. ISO-BMI-laskuri muuntaa lapsen BMI:n aikuisten BMI:tä vastaavaksi. Aikuisille normaali BMI-alue on 17-25. Jos lapsen BMI-pisteet ovat tässä välillä, lapsi on todennäköisesti normaalipainoinen.

Painoindeksipisteiden tulkinta

Jos BMI-pisteet ovat välillä 25-30, se voi johtua siitä, että lapsi on pitkä tai lihaksikas ikäisekseen, mikä voi aiheuttaa BMI-pisteiden olevan odotettua korkeammat. Kuitenkin useimmissa tapauksissa lapsi on ylipainoinen, ja hänen perheensä tulisi tarkastella hänen syömis- ja liikuntatottumuksiaan. BMI-pisteitä tulee seurata varmistaakseen, että ne eivät nouse.

BMI-pisteiden ollessa välillä 30-35, lapsi on lihava, ja hänen syömis- ja liikuntatottumuksiaan tulisi muuttaa. Tarvittaessa vanhempien tulee hakea ammattitaitoista apua paikallisesta terveyskeskuksesta tai muilta terveydenhuollon ammattilaisilta. Lapsen painoa ei tule vähentää; sen sijaan se tulee pitää vakiona hänen kasvaessaan pidemmäksi, ja hänen BMI-pisteidensä tulisi vähitellen laskea.

Jos painoindeksi pisteet ovat yli 35, lapsi on merkittävästi lihava, ja vanhempien tulisi hakea ammattitaitoista apua paikalliselta terveydenhuollon tarjoajalta.

Jos BMI-pisteet ovat välillä 16-17, lapsi on lievästi alipainoinen. Jos lapsi on terve, hänen pituutensa on normaali, ja hänellä ei ole vatsaongelmia, vanhempien ei tarvitse olla huolissaan. On kuitenkin tärkeää seurata lapsen painoa ja pituutta varmistaakseen, että hän kasvaa asianmukaisesti.

Johtopäätös

Lapsen painoindeksin laskurin käyttö voi auttaa vanhempia arvioimaan lapsensa painoa ja selvittämään, onko lapsi alipainoinen, normaalipainoinen, ylipainoinen tai lihava. BMI-pisteitä tulee käyttää lapsen painon seurantaan, ja tarvittaessa vanhempien tulisi hakea ammattitaitoista apua paikalliselta terveydenhuollon tarjoajalta. On tärkeää tarkastella lapsen syömis- ja liikuntatottumuksia varmistaakseen, että hän säilyttää terveen painonsa koko elämänsä ajan.

Painoindeksi maailmalla

Maailmanlaajuinen ylipaino on kasvanut huolestuttavasti viime vuosikymmeninä. Ylipaino ja lihavuus ovat yleisiä erityisesti länsimaissa ja kehittyvissä maissa. Tämä trendi on huolestuttava, sillä ylipainolla ja lihavuudella on vakavia terveysriskejä, kuten sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, nivelvaivat ja syöpä.

Painoindeksi on mittari, joka kertoo henkilön painon terveysriskeistä. Painoindeksin laskeminen on helppoa käyttämällä painoindeksi laskuria, joka on saatavilla verkossa. Laskurin avulla henkilö voi syöttää oman painonsa ja pituutensa, ja laskuri laskee painoindeksin automaattisesti. Tämä auttaa henkilöä määrittämään oman painonsa terveysriskit ja tekemään tarvittavat muutokset elämäntyyliin.

Mitä tehdä jos painoni ei ole normaali painoalueella

Jos henkilön painoindeksi ei ole normaalissa painoalueella, on tärkeää ottaa askelia terveellisemmän elämäntavan saavuttamiseksi. Painoindeksi laskuri on hyödyllinen työkalu, jolla henkilö voi seurata omaa painoaan ja terveydentilaansa.

Ensimmäinen askel on selvittää, miksi paino ei ole normaalilla alueella. Jos henkilö syö epäterveellistä ruokaa ja liikkuu liian vähän, on tärkeää aloittaa terveellisempi elämäntapa. Terveyden kannalta on tärkeää syödä monipuolista ruokaa, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, proteiinia ja kuitua. Liikunta on myös tärkeää, joten henkilön tulisi yrittää liikkua säännöllisesti ja valita aktiviteetteja, jotka ovat mieleisiä.

Jos henkilön painonhallintaan liittyy terveysongelmia, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi suositella ruokavaliota ja liikuntaa, ja tarvittaessa myös lääkitystä.

On myös tärkeää pitää mielessä, että painoindeksi on vain yksi mittari henkilön terveydentilasta. Terveys on kokonaisuus, ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä terveyden ylläpitämiseksi. Painoindeksi laskuri voi olla hyödyllinen työkalu painonhallinnassa, mutta terveellisen elämäntavan omaksuminen on avain terveyteen.

Painoindeksi historia

Painoindeksi eli BMI (Body Mass Index) kehitettiin belgialaisen matemaatikon Adolphe Queteletin toimesta vuonna 1832. Alun perin BMI oli tarkoitettu antropometristen mittareiden tutkimukseen, mutta myöhemmin siitä tuli tärkeä mittari terveyden arvioinnissa.

Kehon painoindeksi on vaikuttanut maailmaan monin tavoin. Se on auttanut ihmisiä ymmärtämään paremmin omaa painoaan ja terveydentilaansa. BMI:n avulla voidaan arvioida, onko henkilö ylipainoinen, normaalipainoinen vai alipainoinen. Tämä on tärkeää, sillä ylipaino ja lihavuus ovat maailmanlaajuisia ongelmia, joilla on yhteyksiä useisiin terveysriskeihin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja syöpiin.

Painoindeksin avulla voidaan myös seurata väestön terveyttä ja tehdä tarvittavia muutoksia terveyspolitiikassa. Lisäksi BMI on tärkeä mittari myös urheilussa ja ravitsemuksessa. Esimerkiksi painoluokkaurheilussa painoindeksiä käytetään kilpailuluokkien määrittämiseen.

Vaikka BMI onkin tärkeä mittari, se ei kuitenkaan huomioi kaikkia yksilöllisiä tekijöitä, kuten lihaksiston määrää ja kehonkoostumusta. Siksi sitä tulee käyttää aina yhdessä muiden terveysmittareiden kanssa.

Yhteenveto painoindeksi laskurista

Painoindeksi laskuri on hyödyllinen työkalu, joka auttaa sinua selvittämään, onko painosi terveellisellä tasolla. Ensinnäkin, aloittaessasi laskemisen, sinun täytyy mitata pituutesi ja painosi. Sen jälkeen, voit syöttää nämä tiedot painoindeksi laskuriin ja saat tuloksen hetkessä.

Kuitenkin, on tärkeää huomata, että painoindeksi laskuri ei ole ainoa tapa selvittää terveydentilasi. Painoindeksi ei ota huomioon kehon rasvaprosenttia eikä lihasmassaa, jotka ovat myös tärkeitä tekijöitä terveyden kannalta. Siksi, vaikka painoindeksi on hyödyllinen työkalu, sitä ei tulisi käyttää ainoana mittarina terveydentilan arvioimiseen.

Lisäksi, on tärkeää ymmärtää, että painoindeksin tulkinta riippuu yksilön iästä, sukupuolesta ja elämäntavoista. Esimerkiksi, urheilijat, joilla on korkea lihasmassa, voivat olla ylipainoisia painoindeksin perusteella, vaikka heidän terveydentilansa olisi hyvä.

Lopuksi, painoindeksi laskuri on hyödyllinen työkalu terveydentilan seurantaan, mutta sen tulokset eivät ole aina lopullisia ja ne tulisi tulkita yhdessä muiden terveysmittareiden kanssa. Siksi on tärkeää keskustella terveydestään asiantuntijan kanssa ja tehdä tarvittavat muutokset elämäntapoihin, jos painoindeksin tulos osoittaa epäterveellistä painoa.

Painoindeksi BMI – Usein kysyttyä | UKK

Henkilön normaali paino 170 cm pituudelle on yleensä välillä 54−72 kg painoindeksin mukaan.

180 cm pituisen henkilön normaalipainon alue on yleensä välillä 63−84 kg painoindeksin mukaan.

Normaali painoindeksi on välillä 18,5−24,9. Painoindeksi lasketaan henkilön painon ja pituuden suhteesta, ja se on yksi mittari terveydentilan arvioimiseen. Yli 24,9 lasketaan ylipainoksi ja ali 18,5 tulkitaan alipainoksi

Painoindeksi lasketaan henkilön painon ja pituuden suhteesta. Vanhan kaavan mukaisesti paino jaetaan pituuden neliöllä ilman muita tekijöitä. Uudessa kaavassa huomioidaan myös henkilön sukupuoli ja ikä. Laskennassa käytetään eri kertoimia naisille ja miehille. Uusi kaava on hieman vanhaa monimutkaisempi, mutta tarkempi terveydentilan arvioinnissa.

Kokeile myös rasvaprosentti laskuria

Täydellisen terveydentilan arvioimiseksi on suositeltavaa käyttää painoindeksin lisäksi myös rasvaprosentti laskuria. Rasvaprosentti laskuri auttaa selvittämään kehon rasvan määrän suhteessa kokonaispainoon. 

Rasvaprosentti laskuriin syötetään samat tiedot kuin painoindeksi laskuriin, eli pituus ja paino. Lisäksi, sinun täytyy syöttää myös vyötärön ympärysmitan ja kaulan ympärysmitan tiedot, jotta laskuri pystyy tarkemmin arvioimaan rasvan määrän kehossa.

Kuitenkin, on tärkeää muistaa, että rasvaprosentti laskurin tulos ei ole ainoa tapa arvioida terveydentilaa. Rasvaprosentti laskuri ei ota huomioon lihasmassaa eikä muita terveyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten ruokavaliota ja liikuntaa.

Lopuksi, käyttämällä rasvaprosentti laskuria yhdessä painoindeksi laskurin kanssa, voit saada paremman kuvan terveydentilastasi. Muista kuitenkin, että nämä laskurit ovat vain työkaluja ja terveydentilan arvioiminen vaatii aina laajempaa kokonaisuuden tarkastelua. Tärkeintä on pitää huolta terveydestäsi, syödä terveellisesti ja liikkua säännöllisesti. 

Lisää terveyslaskimia, julkaistaan lisää tiuhaan tahtiin, joten kannattaa käydä tarkastamassa laskinten tilanne usein.